HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Konferenciaközpontok: Syma és Tüskecsarnokból Atlantis
2008.10.17.

A BTS panelbeszélgetésén Szántó András rámutatott, hogy a multifunkcionális Syma Kongresszusi Központ a jelenlegi Syma Sport és Rendezvényközpont mellett, azzal egybenyitva készülne el, a lebontásra váró Körcsarnok helyén. A tervek kongresszusi- és sportszakértők bevonásával készültek, és figyelembe vették a hasonló adottságú külföldi létesítmények tapasztalatait, jelenleg az építkezés elkezdéséhez szükséges engedélyekre várnak. A létesítmény egyaránt lehet otthona kongresszusoknak, színpados előadásoknak, sporteseményeknek, koncerteknek, kiállításoknak és vásároknak. A vendéglátást házon belül kívánja megoldani, saját catering céggel. Szántó András bízik benne, hogy hamarosan megkapják a szükséges engedélyeket és elkezdődhet az érdemi munka.


A Tüskecsarnok kongresszusi központtá való alakításának ötlete hosszú évek óta húzódik, s a több mint tíz éve befejezetlen épület érdemi hasznosítását jelenleg a területen érintett egyetemek igényei hátráltatják. Hamarosan sor kerülhet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel a beruházási szerződés megkötésére, ám a szükséges engedélyek megszerzése (többek közt a kerületi szabályozási terv módosítása) 7-8 hónapot vehet igénybe, az építkezés csak ezek birtokában kezdődhet. Flesch Tamás kifejtette, hogy az Atlantis Congress and Events Hall több rendezvénytípus fogadására is alkalmas lesz. A meglévő épülethez egy fogadócsarnokot, valamint egy négycsillagos, 200-300 szobás konferenciaszállodát terveznek. A beruházás összköltsége több mint 8 milliárd forintra tehető. Bár a helyszín hátránya a nehézkes megközelítés, a főváros ígéretet tett arra, hogy az 1-es villamost meghosszabbítja a Lágymányosi híd budai oldaláig, és felvetődött a belvárosból közlekedő vízitaxi ötlete is. Bár a Syma és az Atlantis egymás riválisai lesznek, a beruházók bíznak benne, hogy a piac elbírja mindkettőjüket, és elképzelhetőnek tartják, hogy akár közösen is szervezzenek mega-rendezvényeket.


BTS tanácskozásán a hazai kongresszusi piac sajátosságairól Faragó Hilda, az Országos Idegenforgalmi Bizottság titkára beszélt, a két létesítmény a főváros turizmusára gyakorolt hatásáról, illetve a szükséges promócióról Fekete László, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetője fejtette ki nézeteit. Sztojanovits Kristóf, a Magyar Turizmus Zrt. termékcsoport-vezetője pedig a Magyar Kongresszusi Iroda feladatairól és a Konferencia Nagyköveti Programról számolt be. (Eventer tudósítás, Turizmus Panoráma, 2008.10.17.)