HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Csökkent a hotelek kihasználtsága...
2008.11.18.

A most közölt 10 hónapos statisztika szerint az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaár-bevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 10 500 forint volt. A legmagasabb összegről (24 800 forint) a budapesti ötcsillagos, a legalacsonyabbról (4700 forint) a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.
A bruttó szobaár-bevétel (Gross room revenue) folyó áron összességében 4%-kal csökkent, emelkedést a Balaton partján működő egységek és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák értek el, a legnagyobb visszaesés a nyugat-magyarországi három- és a fővárosi négy- és ötcsillagos egységekben volt. 2008. január–októberben a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 2%-kal csökkent az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva.
A Balaton melletti három-, valamint a nyugat-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákat a vendégéjszakák számának szerény mértékű bővülése jellemezte, a többi szállodában mérséklődött, vagy nem változott lényegesen a vendégéjszakák száma. Augusztus óta majdnem minden hónapban – Nyugat-Magyarország kivételével – majdnem minden régióban csökkent a vendégforgalom. A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban minden kategóriában átlagosan 63% fölötti volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben 46–64%-os kihasználtságot mértek. (Forrás: Turizmus Panoráma, 2008.11.17.)