HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Drámai foglaláscsökkenés, életveszélyes árharc - vészjelzések a szállodákból
2009.01.16.

A szállodaszövetség választmányi ülésén Deák Imre, a Danubius vezérigazgatója hangsúlyozta: az árengedményeket gyakorlatilag azoknak a vendégeknek adják, akik egy magasabb áron is megérkeznének, s hozzátette: már csak azért sem szabad belemenni az amúgy is alacsony átlagárakat még lejjebb szorító árspirálba, mert a később meginduló fellendüléskor nehéz lesz egy magasabb tarifát érvényesíteni. A tanácskozáson elhangzott, hogy mindez olyan december után következett be, amikor akadtak régiók, ahol szilveszterre sem teltek meg szállodák. A budapesti házak kapacitáskihasználtsága 15-20%-kal marad alatta a tavalyinak, és alacsonyabb, mint a 2006-os zavargások miatti forgalomcsökkenés sújtotta 2007 januári időszaké. Budapesten információnk szerint akadt olyan 4 csillagos ház, ahol mindössze 10%-os a töltöttség az év első hónapjában. A balatoni régiós képet csak a hévízi teljesítmények szépítik: a pravoszláv karácsonyt itt töltő orosz csoportoknak köszönhetően az év első hónapja itt jól alakul, azonban Zalakarosról már markáns visszaesésről számoltak be. A Dél-alföldi régióban a nagyobb szállodák arról számoltak be, hogy gyakorlatilag megszűnt az előrefoglalás, ami nehézzé teszi a tervezést. A nagyobb városokban még hagyján, de a vidéki, kisebb házakban januárban szinte csak ott van forgalom, ahol van wellness szolgáltatás, élményfürdő részleg. Ott is csak hét végén. Hasonló adatokról számoltak be az Északi régió szállodásai is. Régióvezetőjük hozzátette: az árcsökkentésnek, mely itt is megindult, ráadásul azért sem látja értelmét, mert azt tapasztalják, hogy gyakorlatilag az érdeklődés állt le. A Keleti régióból érkező hírek szerint a januári pangás a korántsem fényes szilveszterre érkezett, mindez Hajdúszoboszlóra éppúgy igaz, mint Debrecenre. Itt máris életveszélyes árcsökkentésekbe kezdtek a házak: olyan „felsőházi” ajánlattal is lehet már találkozni, mely 10 000 Ft-ért kínál egy éjszakát félpanzióval. A déli régióban szilveszterkor, főként a négycsillagos wellness szállodák még jól teljesítettek, de januárban ezeket is utolérte az előszezoni pangás. A Nyugati régióban már a szilveszter sem volt teltházas a szállodákban, az első negyedévről pedig egyenesen kritikus helyzetről számoltak be a hotelek. (Forrás: Turizmus Panoráma, 2009.01.15.)


Ezer fős konferenciaterem a Közraktárak megújuló komplexumában 2008.12.01.


A pániktaktika, így az árcsökkentés helyett inkább rövid távú akciókkal kellene megnyerni a vendégeket, - hangsúlyozta a Magyar Szállodaszövetség hétvégi 30. közgyűlésén Kopócsy Andrea elnök. Előadásában rámutatott, hogy továbbra is eleget kell tenni a brandek előírásainak, és fent kell tartani a minőséget, valamint tartózkodni kell a képzett munkaerő elbocsátásától. Niklai Ákos tiszteletbeli elnök a nemzetközi trendekről szólva azt hangoztatta, hogy a vendégek mindinkább egyediséget és élményeket várnak el a hotelektől. A most felvett 31 új taggal már több mint 500-an vannak a Magyar Szállodaszövetségben.

Az MSzSz november 27-28-án a Sárvári Termál Hotelben tartott közgyűlésén Kopócsy Andrea elmondta: a szövetség aktív lobbytevékenységet folytat a gazdasági válság turisztikai hatásainak enyhítése érdekében, ezért továbbra is sürgetik a szállodai áfa csökkentését, az adó- és bérterhek mérséklését, a nemzeti marketingkeret növelését, a turisztikai célú beruházások állami támogatását, illetve az energiaköltségek megfékezését. Az adó- és pénzügyi szekció vezetője, Antalóczy Györgyné szerint a hazai szállodák számára adózási szempontból nem lesz lényeges újdonság 2009-ben. Rámutatott: a recesszió a kereslet legalább 1-2 százalékos csökkenését hozza majd magával, de azzal biztatta a szállodásokat, hogy ha nem engednek a színvonalból, és érvényesíteni tudnak 4-5 százalékos áremelést, akkor nominálisan akár 3-4 százalékos forgalomnövekedéssel is számolhatnak.

Mányai Roland, az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága főosztályvezetője előadásában az uniós pályázati rendszert tekintette át, rámutatva az uniós pályázati forrásokkal is támogatott TDM-szervezetek felállításának fontosságára, hiszen Magyarországnak nemcsak a szolgáltatók, de a desztinációk élesedő versenyével is szembe kell néznie. Eric de la Doucette az Accor Hospitalitytől az euró/forintárfolyam alakulását elemezte, Probáld Ákos, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője pedig a munkaerőhelyzettel és annak piaci hatásaival foglalkozott. Megválasztották az Év Szállodását, aki Erdei János, a Radisson SAS Birdland Resort & Spa vezérigazgatója lett, s a fiatal generáció munkájának elismeréseként az idén az Év Ifjú Szállodásának Balogh Bernadettet, a Gosztola Gyöngye Wellness Hotel vezetőjét választották. (Forrás: Turizmus Panoráma, 2008.11.27. és 12.01.)