HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Európai Egészségturizmus Kongresszus Budapesten
2009.04.14.

Több kontinens szakmai képviselői, a külföldi páciensforgalmat szervező cégek képviselői, a nemzetközi egészségturizmusban részt vevő kórházak, rehabilitációs központok, gyógyszállodák üzemeltetői és orvosai, orvos-technológiai fejlesztők, a külföldi egészségpénztárak képviselői, nemzetközi egészségügyi ellátást is finanszírozó országok döntéshozói, turizmusban dolgozó szakemberek, befektetők, projektgazdák, továbbá magas rangú EU képviselők vettek részt a szakmai rendezvényen, amelyet a Europe Health (München) szervezésében, az Al Raya International Group támogatásával, valamint a Magyar Turizmus Zrt., a Medical Tourism Association USA és a brit Treatment Abroad szakmai közreműködésével a Bridge Tours rendezett.
A Széchenyi Fürdőben tartott megnyitó sajtótájékoztatón és fogadáson Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár és Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. A másnap esti hajós gálavacsorán pedig Dr. Niklai Ákos, az MT Zrt. elnöke üdvözölte a vendégeket. A kongresszuson az MT Zrt. marketingigazgatójának, Szűcs Balázsnak a prezentációjából kaphattak még átfogóbb képet a résztvevők Magyarország gyógy-és wellness turisztikai adottságairól. Fontosnak mondta, hogy a résztvevők a konferencia keretében alaposan megismerjék Magyarország egészségturisztikai kínálatát. A vendégek 95%-a nem járt korábban Magyarországon, ám a konferenciáról és annak kísérőprogramjairól rendkívül pozitívan nyilatkoztak.
Megvitatták többek között, hogy milyen kihívásokkal néz szembe az európai egészségturisztikai ágazat, milyen változások várhatók az európai egészségbiztosítási rendszerben és ezek miként befolyásolják az ágazat vállalkozásait. Az Európai Unió országai közötti gyógyturizmus és a határokon átívelő egészségbiztosítási rendszer EU direktívája is kiemelt témája volt a rendezvénynek. A 2008 júniusában beterjesztett törvényjavaslat szerint, az eddig nemzetállami kompetenciába tartozó egészségügyben az ambuláns kezeléseknél az EU-n belül nagyobb szabadságjogokat kaphatnak a biztosítottak. A törvény elfogadásával több – EU országból érkező – biztosítottnak lenne elérhető az állami finanszírozási hozzájárulás külföldi kezelés eseten is, amely kedvezően hatna a magyarországi egészségturizmus alakulására is.
A rendezvényt gazdag mellékprogramok, köztük befektetői konferencia, workshopok és egy „learnshop" is kísérte, melyen többek között az indiai és szingapúri egészségipari sikertörténetek receptúrájával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A távol-keleti városállam például, jelentős beruházások nyomán, ma több mint 600 ezer egészségturistát fogad évente csak az Egyesült Államokból, akik kisebb-nagyobb orvosi beavatkozásokra, gyógykezelésekre érkeznek. A konferencia, mely egyúttal a hazai turizmus, egészségipar és egészségügy egyik első, sikeres közös rendezvénye volt, a remények szerint egyúttal jó alkalmat adott arra, hogy a magyar egészségturizmus számára újabb piacokat teremtsen az USA-ban, az Egyesült Királyságban, az öböl-menti országokban és az Orosz Föderációban.
A szervezők úgy döntöttek, hogy néhány év múlva ismét hazánkban rendezik meg az Európai Egészségturizmus Kongresszust. (Forrás:OBJEKTÍV Hírügynökség 2009.06.06.)