HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Kapolcs: Völgykavalkád a Művészetek Völgye helyett
2009.06.15.

Januárban kiderült: anyagi okok miatt 2009-ben tényleg nem rendezik meg a Művészetek Völgyét, még "egyszerűsített formában" sem, ahogyan tették tavaly Bűvészetek Völgye néven. Az érintett települések azonban úgy gondolták, mégiscsak szükség lenne valamilyen programsorozatra, ezért Kapolcs, Monostorapáti, Nagyvázsony, Öcs, Taliándörögd és Vigántpetend polgármesterei, lakói Völgykavalkád néven rendeznek hasonló, de szerényebb méretű fesztivált július 22. és augusztus 9. között - hangzott el a települések tegnapi sajtótájékoztatóján.

A Völgykavalkád helyszínei a már megszokott művelődési házak, múzeumok, templomok, szabadtéri színpadok, a Klastrom, de lesznek újak is, mint például Monostorapáti körforgalma, amely 2009-ben Borforgalom néven borvidékek bemutatkozási helyszíne lesz. A programkínálatban szerepelnek ismert előadók, társulatok, múzeumok (Deák Bill Gyula, Keresztes Ildikó, a Budapest Ragtime Band, a Presidance, a Kerekes Band, Szakcsi Lakatos Béla, a Petőfi Irodalmi Múzeum), de sok helyi művész, előadó, kórus, zenekar és táncegyüttes is bemutatkozik. Kiállítással készül az a tucatnyi finn képzőművész, aki annyira megszerette a környéket, hogy évek óta ott is él. Ezenkívül lesznek például versfelolvasások, stand-up comedy előadások, dzsesszkoncertek, gyerekprogramok, kézműves-bemutatók, a környékbeli gazdák borait pedig ingyen lehet végigkóstolni. A fesztivál vendége lesz Kőbánya, illetve több kőbányai művész, mint például Varnus Xavér. A programokat még nem összesítették, de például Monostorapátiban, ahol a legtöbb eseményt szervezik, 14 helyszínen 50 program és tíz kiállítás várja a látogatókat.


Pontos költségvetés sem készült, de biztos, hogy a 2007-es Művészetek Völgye 240 millió forintos büdzséjéhez képest jóval kevesebb pénzből valósulnak meg a programok, amelyeket az önkormányzatok finanszíroznak szponzori támogatással, pályázatokon elnyert kisebb összegekkel, a helyi lakosok felajánlásaival. Monostorapáti eseményeit például nagyjából 14 millió forintból valósítják meg, ezt az összeget nagyrészt az önkormányzat és szponzorok adják össze, illetve némi jegybevételre is számítanak. Kapolcs polgármestere kiemelte: náluk szinte mindenki felajánlott valamit, akár az udvarát, vendéglátóegységét helyszínként, a fellépők nagy része pedig nem kér gázsit.


A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a Völgykavalkádot a Művészetek Völgye szervezőinek erkölcsi támogatásával készítik elő, szakmai segítséget, információkat is kaptak tőlük, vagyis a programokat nem a Művészetek Völgye ellen szervezik. Sőt azt szeretnék, ha jövőre ismét lenne Völgy, a Völgykavalkád programjaival pedig meghosszabbíthatnák a szezont az érintett településeken. (Forrás: Népszabadság, 2009.06.11.)