HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Publicisztika a pénzügyi (és rendezvényszervező) parazitákról
2010.02.04.

A Kreatív szaklapban írt tanulságos publicisztikájában Kaszás György hangoztatja: - egy ideje szinte nincs olyan beszélgetésem, amelyben – témától függetlenül - ne kerülne szóba, hogy mennyire terjed nálunk is az egyetemes lenyúlási szándék mindent elönteni készülő hulláma. Hogy ülnek ötlettelen, tanácstalan emberek nagy pénzekért különféle pozíciókban, és azokra vadásznak, akiktől szellemi javakat, munkát tulajdoníthatnának el a saját fennmaradásuk érdekében. Hogy vészesen elszaporodtak a pénzügyi paraziták, akik semmit sem szeretnének jobban, mint kiszívni a véredet, a verejtékedet és a könnyeidet. Hadd ejtsek néhány mondatot pár archetípusukról: az álláshirdető, az ártendereztető, az ügynökségi tender-, a konferenciaszippancs, az önimidzsépítő és a menedzserparazitákról.
   A konferenciaszippancs
A konferenciaszippancs parazita (Akárkitis lenyúlensis) az invesztíció nélküli üzleti modell híve. Kitalált egy hangzatos fogalmat, amelyre felfűzhet egy komolynak látszó, egyébként lájtos, havi-kéthavi gyakoriságú (kár, hogy nem lehet naponta) rendezvénysorozatot, és egyben kigondolta azt is, hogy kiket lehet lenyúlnia helyszínre, cateringre, előadásra, ingyér. Szemrebbenés nélkül zsebeli be mások szellemi és anyagi javainak hozamát, hisz eleve arra szakosodott. A nap végén annyit se mond, hogy köszi. A tapasztalatlan közönség egyelőre még valamelyest jön, az előadók előadnak, mint a kisangyal, ő pedig ott mosolyog az első sorban, nagy gyönyörrel hallgatva – na, nem az előadásokat, hanem - lelki füleivel a pénztárgép csöngését. Amikor felkér előadni, soha szóba nem hozza, mit is kínál érte cserébe. És az előadó, aki kötélnek áll, maga sem érti önmagát. Hogy tudni illik, miért is tesz bele egy előadásba pár hétnyi felkészülést, miért adja a nevét ahhoz, hogy konferenciaiparosunk és a zsebe tovább dagadjon. Hogy is mondta anno a szép emlékű, nagy formátumú államférfi, bizonyos Simicska, vagy hogy is hívták? A saját pénzéért mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Igaz ez a megállapítás az idegenek hasznáért ingyen dolgozó előadókra is.
    Az önimidzsépítő
Ugyanitt említendő meg a rendezvényszervező parazitacég (az Akárkitis lenyúlensis  alfaja) is, amely évente szervez vidéki rendezvényt saját imidzsének erősítésére. Ingyen előadókkal. Volt, aki megpróbálta elmagyarázni az illetékes szervezőnek, gondolja már át, hogy miért is vállalná el az ingyenes felkérést, amikor rajta kívül minden résztvevő üzleti alapon dolgozik ott. A szervező maga is kapja a fizetését. A nagy cégek meghívott előadói munkaidőben mennek le, cégautóval. Egyedül ő – aki nem alkalmazott, hanem privát előadó - dolgozna ingyen ott egy előadás és egy külön workshop erejéig. Jobban mondva nem teljesen ingyen. Mert ő a saját autójával, a saját pénzén vett benzinnel és autópályamatricával menne le a helyszínre, használná a saját laptopját, töltene el egy teljes munkanapot, miután pár hetet készült az előadására. Vagyis, még ő fizetne a rendezvényes parazitacég anyagi üdvéért.
    Részletesen: lásd:   http://www.kreativ.hu/cikk.php?nl=3222&id=25731&aai=0&s=0
(Forrás: Kreativ online, 2010.02.03.)