HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Sziget Fesztivál: 2,5 milliárd helyett Tarlós már csak 50 milliót kér...
2011.01.31.

A Sziget sajtóirodája közölte: elképesztően irreális, hogy a fesztivál idejére több pénzért adjanak bérbe közterületet, mint amennyiért azt meg lehet vásárolni. Egyúttal rámutattak, hogy a sajtóban bemutatott adatok is igazolják, hogy e hatalmas összeg követelése lehetetlenné tenné a rendezvény folytatását.  A 2011-ben immár 18 éves Sziget Fesztivál azon kevés fővárosi rendezvény közé tartozik, amelyen Magyarországról, Európából évente több százezren vesznek részt, akik amellett, hogy jól szórakoznak, ismerkednek Budapest turisztikai nevezetességeivel, viszik hírünket a nagyvilágba, s nem utolsó sorban jelentős bevételt hoznak a turisztikai szolgáltatóknak, a fővárosi szállodáknak. A Sziget Fesztivál szervezőinek a 2010 évi rendezvényről közzétett adatai szerint ezen az eseményen közel 400.000-en vettek részt, költésük óvatos becslések szerint is nagyságrenddel nagyobb, mint a Főváros által igényel területhasználati díj, közöttük kb. 1/3 volt a külföldiek aránya, akik átlagosan 5-6 napot töltenek itt, s a rendezvényről 44 ország 314 médiuma tudósított... 
    A legnagyobb európai fesztiválokat tömörítő szakmai szervezet, a Yourope nyílt levélben kérte Tarlós Istvánt, hogy a megfizethetetlenül magas területhasználati díjjal ne lehetetlenítsék el Európa egyik legnagyobb és legfontosabb fesztiválját. A hatvannégy európai fesztivált tömörítő Yourope olyan értékes jelenségként írja le a Sziget Fesztivált, amely Magyarország jó hírét terjeszti a kulturális világban. "Meggyőződésünk, hogy a Sziget olyan mérvadó demokratikus értékek hordozója, mint a tolerancia és a kommunikáció" - fűzik hozzá. A Yourope emellett a fesztivál gazdasági jelentőségét is hangsúlyozta, mondván: munkát ad a fővárosiaknak, a beszállítóknak, a művészeknek, illetve a rendezvény turistákat is vonz Budapestre. A Yoourope tagjai a legnagyobb európai fesztiválok, többek között a dán Roskilde, az angol T in The Park, az osztrák Nova Rock, a holland Pinkpop, a belga Rock Werchter, a spanyol Benicassim, illetve a szerb EXIT és a szlovák Pohoda fesztivál.
    A következő években Horvátországban, Szlovákiában, Csehországban vagy akár Bulgáriában is megjelenhet zenei fesztiválokkal a Sziget Kft., Magyarországon pedig tematikus, például gasztronómiai rendezvényekkel kívánják bővíteni a portfoliójukat – mondta a Világgazdaságnak Gerendai Károly, a cég ügyvezetője.
Az Econet.hu Nyrt. kizárólagos tulajdonában álló Est Media Group Kft. (EMG) a napokban vált a Sziget Kft. új többségi tulajdonosává, közös nyilatkozatukban pedig az egyik fő célnak a további terjeszkedést tűzték ki. Gerendai elmondta: a nagy hazai fesztiváljaik, a Sziget, a Volt és a Balaton Sound mellett már évek óta működik külföldön eseményük, a Romániában, Erdélyben megrendezett Félsziget. A további nemzetközi terjeszkedést 2011-ben, Horvátországban kezdenék meg, 2012-2013-ban pedig Szlovákia és Csehország felé fordulhatnak, de Bulgáriában is lehet fantázia. Elképzelhető, hogy már működő fesztiválok szervezését veszik át, vagy tulajdonossá válnak a rendező cégben, de teljesen új események kidolgozása is lehetséges, minden esetben helyi partnerek közreműködésével.
Az Econet.huval kötött megállapodás értelmében évente 100 millió forintot „bukhatnak" az új rendezvényeikkel, tehát ekkora összeggel még elmaradhatnak a szerződésben vállalt nyereséghez képest a terjeszkedés érdekében. Horvátországban augusztus végén rendeznék az Adria Sound, illetve Istria Sound munkanéven emlegetett zenei fesztivált, mintegy kétmillió eurós költségvetésből, a Balaton Sound mintájára. A szerződés aláírása ugyanakkor hónapok óta csúszik, és amíg nem történik meg, addig nem tudnak továbblépni a szervezésben.
(Forrás: MTI, Napi stb, 2011.01.11-31.)