HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Újabb Michelin csillag: Onyx étterem
2011.03.23.

A Michelin kiadvány főszerkesztője nem először járt nálunk. Rebecca Burr elmondta, természetesen volt már az Onyxban és a Costesben is, így bizton állíthatja, azért kapták meg a csillagot, mert egyediek és jók az ételek. Hozzátette, hogy a kalauz arról szól, hogy útmutatást adjon az utazónak. Vannak már olyan megszállottak egyébként, akik hobbiból ezek alapján járják be a világot. Gyakran visszajelzést is küldenek a szerkesztőknek. Az útmutató ott lapul a zsebükben, vagy letöltött iPhone-os applikációval keresik a minőséget – étteremből és szállodából.
    Rebecca Burr több mint tíz éve dolgozik a Michelinnél. Elődje harminc évnél is tovább ült ebben a székben. Az inspektorokat amúgy hatalmas misztikum övezi, legendák szólnak arról, hogy kivel beszélhetnek foglalkozásukról, mennyire szomorú, magányos szakma az övék. – Azért túl nagy rejtély nincs körülöttük – állítja a főszerkesztő. Tény, hogy az év nagy részét úton töltik, étteremből ki és be. De mivel megszállottak, ha kimarad egy étkezés, az már hiányzik. A megszállottságon túl fontos szempont az ellenőröknél, hogy szenvedélyesen szeressék a gasztronómiát. Elengedhetetlen a jó megfigyelőkészség és a remek emlékezőtehetség. Inkognitójuk miatt nem jegyzetelhetnek az étteremben. Persze a hír gyorsan száll, ha ugyanaz az ismeretlen arc két hétig kering egy városban, akkor könnyen lelepleződhet. Hiszen a séfek azért beszélnek egymással. Azért lenne fontos, hogy ne tudjanak róluk, mert ugyanazt a kiszolgálást és ételt várják el, mint egy átlagvendég, akiknek tulajdonképpen a guide készül. Nem is szólnak előre, csak betoppannak, nem akarják, hogy bárki előre felkészüljön, speciális alapanyagot szerezzen be. A jó ételeket keresik, a kiemelkedő ízeket, az egyedi stílust és a szaktudást. Nincs semmiféle kritérium, hogy mit ehetnek az ítészek. Bármit ki lehet próbálni, ami az étlapon szerepel. A séfek tehetsége ugyanakkor nemcsak egy bonyolult étel elkészítésénél derül ki. (Forrás: Népszabadság, 2011.03.17.)
 
                               És egy kis "apróság" az Onyx honlapjáról:
Az Onyx csapatának tagjai elkötelezték magukat a minőség és a haladás mellett. Hosszú évek óta komoly műhelymunka folyik, ahol a tanulóképzés mellett a dolgozók továbbképzése is folyamatos. A legszebb eredményeket ezen a területen értük el. Jelenleg hat olyan munkatárs dolgozik a konyhán, akik a Jeunes Commis Rôtisseurs magyarországi versenyének győztesei. Miután Szulló Szabina megnyerte a magyarországi döntőt a következő években még öt tanítványa is büszkélkedhet ezzel az eredménnyel. Fontosnak tartjuk a külföldi szakmai gyakorlatokat, ezért is jelentett sokat hogy Párizsban, Dél-Afrikában, Ausztráliában, New-Yorkban és a Bermudákon is szélesítették tudásukat a 27 éven aluliaknak kiírt nemzetközi versenyen való részvétellel.
Különösen büszkék vagyunk Széll Tamás sous-chef-re, aki a 2008-as Christian Meyer elnökletével rendezett és a 2010-es Philippe Gobet elnökletével rendezett „Hagyomány és Evolúció” szakácsversenyt is megnyerte.
    Asztalfoglalás
A tökéletes vendégfogadáshoz kérjük, hogy érkezése előtt mindenképpen foglaljon asztalt honlapunkon keresztül, vagy telefonon. Amennyiben aznapra kíván asztalt foglalni, ebédre 11 30-ig, míg estére 17 30-ig tudjuk asztalfoglalását fogadni interneten keresztül. Telefonon természetesen a teljes nyitvatartási időben fogadjuk hívását.
Kérjük, hogy a foglalt időpont szerint érkezzenek. Asztalát fél óráig tudjuk tartani, amennyiben nem jelzi késését.
Legkésőbb 22 óráig kérjük érkezzenek meg. Amennyiben allergiája, vagy érzékenysége van valamelyik étellel, itallal szemben azt asztalfoglalásnál jelezzék. Kóstoló menüt 21 30-ig tud rendelni. 
    Férőhelyek
Az Onyx étteremben az ételek minőségét mindenkor minden más elé helyezzük. Ennek érdekében éttermünkben csak 8 főig tudunk a’la carte étkezéssel vendégeket fogadni. Amennyiben asztaltársasága meghaladja a 8 főt, előzetes egyeztetés alapján, menü ajánlásával állunk rendelkezésére. 
    Parkolás
Az étterem a belváros szívében, Budapest üzleti negyedében a sétáló részen található. Az étterem környékén az autós forgalom korlátozott és behajtási engedélyhez kötött. Amennyiben az esti étkezéshez gépjárművel érkezik hozzánk, a Vörösmarty Irodaház parkolóházában 3 órára biztosítunk Önnek helyet (a parkolóba a Roosevelt tér irányából az Apáczai Csere János utcán keresztül a Deák Ferenc utcából lehet behajtani).
Kérjük, ha igényli a parkolójegyet, azt asztalfoglalásánál jelezze. 
    Dress Code
Az étteremben déli időben ajánlott dress code, könnyed viselet, míg esti időszakban az évszaknak megfelelő alkalmi öltözet. 
    Kisállatok
Kérjük, hogy négylábú barátaikat ne hozzák el, mert éttermünk nem alkalmas kisállatok fogadására. 
    Dohányzás
Az Onyx étterem az érzékszervek kényeztetéséről, a kulináris élvezetekről szól. Mindenkor az ízekre, illatokra és harmóniára fókuszálunk. Ezek összeegyeztethetetlenek a dohányfüsttel, ezért a nemzetközi gondolkodásmódot és a saját értékrendünket követve éttermünk nem dohányzó
    Gyermekek
Tapasztalataink szerint kisgyermekek nem tudják élvezni a néha 3-4 órán keresztül tartó kulináris utazást. Ezért kérjük, ha megoldható erre a pár órára oldja meg kisbabája felügyeletét.
    Nyitva tartás
Fine dining éttermünk alapvetően főétkezéseket nyújt vendégei számára, ennek megfelelően alakítottuk ki nyitva tartásunkat. Az Onyx étterem keddtől szombatig, délben 12 és 14 30 között, míg este 18 30 – 23 óra között tart nyitva. 
    Szünnapok
Tökéletességre való törekvésünk folyamatos munkával lát el bennünket. Szolgáltatásainkat minden szempontból állandóan próbáljuk javítani, hogy világszintű gasztronómiai élménnyel ajándékozhassuk meg vendégeinket. A minőség egyik legfontosabb ismérve az állandóság. Ennek érdekében vasárnap és hétfőn is zárva tartunk, hogy a hét többi napján még nagyobb odafigyeléssel, állandó éttermi és konyhai személyzettel tudjuk fogadni a vendégeket. 
Ugyanezen okok miatt az étterem januárban 2 hétre, míg augusztus hónapban 3 hétre bezár, hogy a kollegák feltöltődjenek és szakmai tapasztalatokat szerezhessenek