HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Budapesti EU-konferencia a turizmusról
2011.05.16.

A budapesti turisztikai EU-konferencián elmondták, hogy az átfogó, 30 ezer EU állampolgárt megkérdező felmérés szerint még mindig a klasszikus idegenforgalmi célpontok a legkeresettebbek (58%), azonban a válaszadók 28 százaléka a kontinens még kevéssé ismert területeit is fel szeretné fedezni. 2011. évi tervezett nyaralásuk helyszíneként a legtöbben (11,5%) Olaszország nevét említették, a második helyen Spanyolország (8,6%), a harmadikon Franciaország (8,2%) állt. Fontos azonban, hogy új küldőterületeket találjunk, például megnyerjük a kínai és az orosz középosztályt. Az alelnök épp egy pilótaprojekt elindításában vesz részt, amelynek keretében a latin-amerikaiakat ösztönöznék arra, hogy megkeressék európai gyökereiket.
    Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiai államtitkára, aki Magyarország soros elnöksége idején a Versenyképességi Tanács elnöki tisztjét tölti be, az új termékek kidolgozásának fontosságát emelte ki. Az egyik lehetséges terület az egészségturizmus, amelyben Magyarország jó példával járhat elöl, de a zöldturizmusban is nagy lehetőségek rejlenek.  
    Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet főtitkára szerint Európa fordulóponthoz érkezett, a válság, a munkanélküliség, az egyre emelkedő energia- és élelmiszerárak óriási kihívások elé állítanak minket. A negatív turisztikai trendek szerencsére megfordultak, ám Európának a feltörekvő új desztinációk mellett újra kell pozícionálnia magát, amiben az EU-tagállamok vezetőinek kell fontos szerepet játszaniuk.
    Michela Vittoria Brambilla, az Olasz Köztársaság turisztikai minisztere, a Turisztikai Világszervezet Végrehajtó Tanácsának elnöke szerint a felelős és etikus turizmust kell mindinkább megvalósítani. Ennek része a turizmus elérhetővé tétele a fogyatékkal küzdők számára, amelyről az olasz kormány nemrég határozatot is hozott. (Forrás: Turizmus Panoráma, 2011.05.15.)