HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Bajban a szállodaipar, bedőlt a Ramada Balaton
2011.08.16.

    Erdei János szerint egyértelmű, hogy óriási a baj, a legjobb esetben is 20-30 százalékos üzemi eredményt produkálni képes szállodák képtelenek lesznek a devizahitelüket törleszteni. Ráadásul az idei nyár gyakorlatilag elmaradt a Balatonnál, ahol a négycsillagos Ramada mellett még 28 hasonló kategóriájú, bár zömében annál jóval kisebb kapacitású szálloda működik. A több mint kétszáz szobás almádi szálloda a tópart egyik zászlóshajója, mégsem képes az irreális piaci helyzetben a korábban felvett hitelek és annak kamatainak törlesztésére.
    A hitelező bankok is óriásit bukhatnak a jelenlegi ár-érték arányon eladhatatlan épületeken. Csődbe ment, bank vagy megbízottja által üzemeltetett hotel már több is van az országban, és mind csak azt példázza, hogy a szállodaipar már nem áll a befektetők érdeklődésének középpontjában. Az idei év a lassan temethető nyári szezonjával együtt legfeljebb arra lesz jó, hogy remek bázisévet jelentsen jövőre: a jelenlegi forgalmat és árbevételt a Balaton környékén jövőre már csak meghaladni lehet – tette hozzá Erdei János.
    Az évek óta bebukott, s zárva tartó szállodák között olyan neves hotelek vannak, mint a debreceni patinás Arany Bika, amelyet évek óta próbálnak eladni, illetve az ötcsillagos gödi Pólus Palace, amelyet az üzemeltető bank tervezett újra nyitni.
    A Ramada Balaton felszámolás alá került üzemeltetője, a Wossala Hotels Kft. f.a. vezetői közölték, hogy a szálloda továbbra is az eddigi színvonalon üzemel. A Veszprém Megyei Bíróság végzése alapján 2011. július 18-ával felszámolás alá került hotel kijelölt felszámolója a Délprodukt Kft. (Forrás: nol.hu, 2011.08.14.)