HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Bocuse d`Or: magyar különdíj és 13. hely
2015.01.28.

A Bocuse d`Or kétnapos döntőjének zsűrijében az idén először nem volt ott a 89 éves versenyalapító Paul Bocuse, helyét Jérome nevű fia vette át. Rajta, valamint a tiszteletbeli elnökön, Grant Achatzon, a három Michelin-csillagos chicagói Alinea étterem séfjén és a legutóbbi versenyen győztes Thibaut Ruggeri francia séfen, a zsűri elnökén kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott a zsűriben. Magyarországot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d`Or Akadémia elnöke képviselte. Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a 13. helyet szerezte meg - mondta az MTI-nek Jókuti András, a Világevő bloggere, aki a helyszínen követte végig a főzőversenyt. A gasztronómiai szakértő jobb eredményre számított, miután szerinte nagyon jól sikerültek a magyar fogások. Molnár Gábor nem követett el semmilyen hibát, s a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az elmúlt két évben sokat fejlődött a magyar csapat. Véleménye szerint ugyanakkor ez is nagyon szép teljesítmény, hiszen élesedik a verseny.
    Molnár Gábor a húsból Gömböcöt formázott, egy látványos fészekre helyezte. A gyöngytyúkmell ívek paprikás gyöngytyúkmell csíkokkal, póréhagymával és sitakehamuban elkészített combsonkaszeletekkel, Panco-gyöngytyúkbőr koriander morzsával kerültek a tálra. A köretek között volt a pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és a szférikus tejfölgolyóval, fűszersaláta és gulyás jus hozzáadásával. Készített mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt és korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répát póréhamuval, Grenaille burgonyakavicsot fekete olívatapenáddal töltve, valamint tojást sült csirke majonézzel, és szószként zöld sabayont, gyöngytyúk jus-t. Egy hattyút is formázott a magyar csapat gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökérből, tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal. Az 1987 óta minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l`hotellerie et de l`alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg. (Forrás: MTI - 2015.01.28.)